Raimond van der Gouw – Bittersweet symphony

Raimond-van-der-Gouw

Nog voordat ik besloot dat NEC mijn favoriet zou worden, hengelde ook Vitesse naar mijn sympathie. In een guur Monnikenhuize was mijn pupillen-voetbalteam uitgenodigd om een wedstrijd bij te wonen. Dat weiger je ook weer niet. Ik gok daar Vitesse-coryfeeën Theo Bos en Edward Sturing nog in actie te hebben gezien. Misschien scoorde Dejan Curovic wel de winnende treffer. Of er werd helemaal niet gewonnen, voor mijn part. Mijn blik was die avond (of middag) op die zaterdag (of zondag) maar op één man gericht: Raimond van der Gouw. Mijn liefde voor het keepersvak was ontluikend in die periode, net als wat later mijn voorliefde voor Britpop. Toen Raimond van der Gouw naar Manchester vertrok, was de cirkel rond. Ik had een idool gevonden.

Lang voordat Raimond van der Gouw in Britse sferen terechtkwam konden voetballiefhebbers nog gewoon in Nederland vanachter hun bord bami op samenvattingenzondagavond van Raimond’s zweefduiken genieten. Hij werd geboren in Oldenzaal, op net iets meer dan 10 kilometer van FC Twente en nauwelijks 25 kilometer van Heracles Almelo. Toch kwam hij na een jeugdavontuur bij FC Twente bij Go Ahead Eagles in Deventer terecht onder de lat van het eerste elftal. Om daar in 1988 de overstap te maken naar het Vitesse in de nog kalme pre-GelreDome-fase. Daar verdiende hij in acht seizoenen een droomtransfer naar Manchester United waar hij de stand-in werd van de onpasseerbare Peter Schmeichel.

Vroeger wilde ik graag Richard Ashcroft zijn, zanger van The Verve en mijn Britpop-held. Als puber probeerde ik mijn haar zo sluik te laten lijken als Richard en mijn jukbeenderen te benadrukken door mijn wangen naar binnen te zuigen. Dit deed ik voor de spiegel in de veilige omgeving van mijn puberdomein. Totdat ik het opgaf. Mijn jukbeenderen weigerden structureel uit te steken en mijn haar protesteerde hevig. Misschien kon ik toch beter op Raimond willen lijken. Eén keer per week op de voetbalvelden ergens in de Liemers twee keer 45 minuten onverzettelijk zijn. Dat zou toch moeten lukken. Met mijn uitstraling alleen ging dat zeker niet dus zocht ik iets anders. Samen met mijn vader bladerde ik bij Sporthuis Willems in Zevenaar door alle catalogi op zoek naar het tricot dat ik Raimond had zien dragen. Dat viel nog niet mee. Tot ik hem in de Umbro-brochure vond: niet op voorraad maar hij kon besteld worden.

In die twee (!!) weken tot aan de levering zag ik Raimond weer eens zijn opwachting maken in het doel van de Mancunians, zoals ie dat bijvoorbeeld ook deed op weg naar de gewonnen Champions League-finale in 1999. Trots keek ik Match of the day. Hij straalde, in de rug gesteund door de hondstrouwe aanhang van MUFC, weer dezelfde soort Britse onverzettelijkheid als mijn Britpophelden. Tegen beter weten in probeerde ik de truc met de jukbeenderen en mijn haar weer eens.

‘Uw keepersshirt is binnen’, zei de stem aan de andere kant van de lijn. De term keepersshirt vond ik een degradatie, hoewel ik toen hopelijk ook al besefte dat keepersharnas wat al te heroïsch had geklonken. Andermaal toog ik met mijn vader naar het bescheiden sportwinkeltje buiten de Zevenaarse binnenstad. Vol verwachting scheurde ik mij door het verpakkingsplastic een weg naar het zwarte Umbro-pronkstuk onderin. Ik hield het voor me en het duurde niet lang tot ik het door had. Het was niet het tricot maar Raimond zelf die voor de onverzettelijkheid zorgde. Raimond keepte natuurlijk wel zonder elleboogbescherming in een shirt dat kriebelt in je nek.

Gedesillusioneerd liet ik het zwarte Umbro-shirt voor wat het was. We kochten een ander keepersshirt. Dat was er eentje met elleboogbescherming, V-halsje en droogtrommel-proof uit de categorie grijze veldmuis. Geen uitstekende jukbeenderen, geen sluik zwart haar en geen keepersharnas. Geen onverzettelijkheid. It’s a bittersweet symphony, this life.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s