René van Rijswijk – Zonderling in voetballand

Rene-van-Rijswijk

Een onvervalste stoner? Een radeloze anarchist? Een doorgewinterde hippie? Of toch gewoon een rasvoetballer? Niemand wist het zeker. Ook bij mij riep de geveinsde voorhoedespeler veel vragen op. In het bijzonder vanwege die oneindig lange aan elkaar geklitte paardenstaart. Deze man conformeerde zich op geen enkele manier aan het voetbalkeurslijf. René van Rijswijk, een zonderling in voetballand.

De Rotterdammer was een vreemde eend in de bijt. De slungelige lichaamsbouw. Het chronische gebrek aan techniek. De immense paardenstaart. Op alle vlakken was de voormalig aanvaller mijlenver verwijderd van de modelprof.

De voorhoedespeler blonk bovendien wekelijks uit in scorend onvermogen. René ontbeerde de broodnodige koelbloedigheid voor de goal. Waalwijk. Leeuwarden. Of Nijmegen. Het maakte geen verschil. Overal verkwanselde de aanvaller legio kansen en nergens groeide de voetballer uit tot een meedogenloos eindstation. René van Rijswijk ontpopte zich logischerwijs als ‘de spits zonder doelpunten’.

Desalniettemin ging de voetballer nimmer gebukt onder zijn doelpuntloze bestaan. De tomeloze energie en het grenzeloze loopvermogen maakten de aanvaller immens populair. De opportunistische aanvaller groeide als speler van NEC zowaar uit tot een publiekslieveling. Ondanks het drastische tekort aan treffers. Een unieke prestatie.

En de doelpunten? Die zouden weer komen. Na 64 vruchteloze wedstrijden volgt de ommekeer tegen PSV. De voorzet vanaf de linkerflank belandt voor de voeten van de aanvaller. René twijfelt geen moment. Het resultaat? Een gigantische mispeer die wordt gepromoveerd tot doelpunt. Ongeloof. Blijdschap. Euforie. Het komt allemaal bij elkaar. René is bevrijd. De Goffert is bevrijd. En de negatieve reeks eindelijk doorbroken.

Een goal om nooit te vergeten.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

1 Comment

  1. Maarten, jij kent waarschijnlijk de persoon René van Rijswijk niet eens. Ik denk ook dat je René van Rijswijk nog nooit gesproken hebt. Gelukkig weten veel mensen beter. Jij lult uit je nek, kijk maar eens goed in de spiegel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s