Morten Skoubo – Backpacker op voetbalschoenen

Morten-Skoubo
Op Sumatra, Indonesië, is voetbal booming. Kinderen én volwassenen lopen op straat rond in voetbalshirts van de 20 rijkste clubs van Europa. Ook zie ik andere merchandise; sjaaltjes, petjes, een FC Barcelona-café en een Bayern München-matras. Er pronkt zelfs een oud Batigol-billboard op een straathoek, met Gabriel Omar Batistuta in Fiorentina-tricot. Maar dé epische voetballer van mijn vakantie is niemand minder dan Morten Skoubo.

Ooit was de lange Deen een nietszeggende speler voor mij. Elftalopvulling. Een lange spits die niet uit de verf kwam bij FC Utrecht, maar later wel een koningskoppel met Mads Junker bij Roda JC vormde. De man van wie niemand wist hoe je zijn naam uitsprak: was het nou Skoboe of Skoebo? Dat is verleden tijd. Bij dezen zet ik Morten graag op het voetstuk.

De toeristische trekpleister van Sumatra is Bukit Lawang. Dit dorp is het startpunt voor tripjes naar de jungle. En zoals het een toeristenoord betaamt, stikt het van de hotels, lodges en guesthouses. Mijn keuze valt op het alternatieve, ver weg gelegen Back to Nature. En ik blijk niet de enige die gecharmeerd is van deze accommodatie: Morten Skoubo is het ook.

Nog maar een half jaar geleden was de voormalig goalgetter hier te vinden. Geen Ibiza, Monaco, New York City of Dubai. Niks van dat. De Deen loopt 45 minuten door de jungle om in dit afgelegen guesthouse zonder wifi te bivakkeren. Het is onbereikbaar met een koffer. Dat betekent dat Morten een echte backpacker is. Komt dit door zijn vriendin? Heeft zijn tijd in India met Mads Junker & Harm van Veldhoven hem veranderd? Of is hij altijd al een grotere avonturier geweest dan zijn bescheiden voorkomen doet vermoeden?

Samen met zijn vriendin trekt onze vriend de jungle in om orang-oetans te spotten. Hij lacht om gekko’s aan de muur en ontbijt met maki’s. Verhip, misschien lig ik nu zelfs in hetzelfde bed als dat hij ooit lag. Zou de oud-spits ook vissen vangen met zijn blote handen, net als het personeel? Een marihuana-omelet eten en in de avonduren liedjes zingen met de gitarist des huizes? Ik zie het hem zo doen. De eenmalig international heeft mijn hart gestolen. Morten, misschien treffen we elkaar nog eens op reis. Dan eten we een omelet en krijg je een biertje van me.

Foto: Facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s