Adri van Tiggelen – De Spijker

Adri-van-Tiggelen

Het jaar negentienachtentachtig gaat de boeken in als het meest succesvolle jaar in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De weergaloze campagne van Oranje in West-Duitsland, het trouvaille van het Eindhovens’ keurkorps in de Europa Cup 1: stuk voor stuk memorabele momenten die in het geheugen geschrift staan van menig voetballiefhebber. Voor millennials, zoals ik, is 1988 niets meer dan een verzameling legendarische verhalen. Het era van snorren, matjes en krullenbollen, tot leven gebracht in korrelige YouTube-video’s. De belichaming van dit tijdperk? Adri van Tiggelen. Beter bekend als ‘De Spijker’.

De tanige gestalte van de linksback doet aan niets denken aan de opgepompte verdedigers die we iedere week in de Premier League voorbij zien komen. Blijkbaar had je eind jaren tachtig geen spiermassa nodig om de aanvallers van de tegenstander uit te schakelen. Van brute kracht moest de vleugelverdediger uit Zuid-Holland het niet hebben. Adri zocht zijn heil in de kunst van het bal afpakken en toonde zich nimmer apocrief als de wedstrijd daarom vroeg. Met zijn uitschuifbare benen zat de besnorde back overal tussen. Flagrant als het moest, flegmatiek als het kon, maar altijd in dienst van de ploeg.

De Spijker was voor d’n duvel niet bang. In Adri’s geboorteplaats, Oud-Beijerland, golden in de jaren zeventig van de vorige eeuw de wetten van de jungle. De voetbaljeugd had niet de beschikking over voetbalscholen, aangepaste lesroosters en trainingscomplexen. Als je aardig kon voetballen, lag lang niet altijd een zorgeloze carrière als broodvoetballer in het verschiet. Zo ook bij Adri. De slungelige tiener werkte zich dan ook het snot voor de ogen in de plaatselijke metaalsmelterij. Pas jaren later, toen de jeugdige Van Tiggelen werd opgepikt door Sparta, kon hij het roet van zich afspoelen. Adri heeft de metaalindustrie echter nooit voorgoed achter zich gelaten. De geharde Hollander verwerd namelijk tot een eenmanssloopbedrijf en specialiseerde zich in het uitdelen van tackles. Spijkerharde tackles. Van proleet tot croesus. Adri liet zijn benen spreken.

In de jaren die volgden smeedde de voormalig fabrieksarbeider een imposante loopbaan in elkaar. Gedecideerd klom Adri steeds een trapje hoger. Via de Kasteelheren, De Trots van het Noorden, Anderlecht en PSV, borg de verdediger uiteindelijk zijn voetbalschoenen op bij de club van zijn geboortegrond: Dordrecht ‘90. Met een gezonde dosis contrecoeuer welteverstaan.

Voetbal zit Adri in het bloed. De beste man voelt zich heden ten dage nooit te goed om zijn mening te spuien over allerhande voetbalzaken. Of om – als de nood aan de man is – jeugdliefde Sparta uit de brand te helpen. Adri komt van ver, maar is een geboren kampioen. Ook al vertoeft oefenmeester van Tiggelen nu nog in het amateurvoetbal, niemand twijfelt eraan dat de trainer ooit zijn opwachting zal maken in hoogste regionen van de vaderlandse profliga. Het staat in de sterren geschreven.

Zonder Adri had het Nederlands Elftal immers nooit de Europese voetbalhoofdprijs op het palmares bijgeschreven. Zonder Adri geen San Marco. Zonder Adri geen majestueuze lob van de geslepen spits in de wedstrijd tegen de voormalige Sovjet-Unie. Vanwaar deze boude uitspraak? Kijk, en oordeel zelf. Soit, misschien was het Mühren die de bal vanaf links voor slingerde. Waar begon echter de beroemde aanval? Inderdaad. Bij ‘ De Spijker’. Het was Adri van Tiggelen die het middenveld opstoomde, volledig in de geest van De Hollandse School een man-meer-situatie creëerde en het leer afleverde bij een speler met hetzelfde tricot om het lijf. Denk daar maar eens over na. We mogen de metaalsmelter in ruste op onze blote knieën bedanken.

Bij dezen.

Adri, bedankt.

Geniet van je welverdiende voetbalpensioen, in je vertrouwde dorp Oud-Beijerland. Je hoeft daar nooit meer weg. Van ons niet, van niemand niet.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s