11 legendarische Topshotlinies uit seizoen 95/96 – deel 2

Topshots

De bezetting van de velden in de PTT Telecompetitie is in seizoen 1995/1996 sterker dan ooit. Croky speelt hier handig op in door voetbalplaatjes en flippo’s te combineren; het fenomeen Topshots is geboren. De concurrentie is moordend, want slechts elf spelers per team vinden zichzelf terug op een schijfje. Croky beslist en kiest keihard voor deze linies, de B-garnituur teleurgesteld achterlatend. Na deel 1, nu deel 2.

1. De verdediging van Feyenoord

Achterhoede Feyenoord

Hollandse kost in de achterhoede van Feyenoord. Clemens, Ulrich, Ronald en Rob zingen een seizoen lang ‘oeh, ah, Ed de Goey’ en eindigen 3e in de Eredivisie.

2. Het middenrif van Sparta

Middenveld Sparta

Het DNA van Sparta bevindt zich op het middenveld. Dennis, Nico en Alfons zetten de lijnen uit, in een tijd dat de club uit Spangen nog zonder moeite in de subtop meedraait.

3. RKC’s aanvalstrio

Aanval RKC

Spits zijn in de meest middelmatige ploeg van de Eredivisie is geen pretje. Clyde, Hans en Dick doen hun stinkende best, maar RKC wordt 11e, met 44 treffers voor, 44 treffers tegen en jawel: 44 punten.

4. De Utrechtse achterhoede

Achterhoede Utrecht

Vier klasbakken op rij en een besnord icoon op doel – dat kan niet misgaan zou je zeggen. Het tegendeel is waar. FC Utrecht ontloopt de nacompetitie maar nipt en Jan-Willem van Ede moet liefst 59 keer vissen dit seizoen. 

5. Het midden van Twente

Middenveld Twente

Wat kan er veel veranderen in 20 jaar. In 1995 heeft Jan van Halst nog haar en heet Paul Bosvelt nog Pieter (?). Eén ding is hetzelfde gebleven: de eeuwige babyface van Arnold Bruggink.

6. De goalgetters van PSV

Aanval PSV

Ajax wordt kampioen, maar Eindhoven levert de topscorer van het seizoen: Luc Nilis met 21 goals. Ronaldo speelt door blessureleed maar 13 wedstrijden, maar weet alsnog 12 keer te scoren. René Eijkelkamp bewijst met 9 goals in 30 optredens ook een solide aankoop te zijn, maar hem wordt geen plek op een Topshot gegund. Die eer valt onbegrijpelijk genoeg ten deel aan grijze muis Boudewijn Pahlplatz. Ook Croky maakt weleens fouten.

7. De achterhoede van Go Ahead Eagles

Achterhoede Go Ahead Eagles

1 team moet rechtstreeks degraderen, en dat blijkt in het voorjaar van 1996 Go Ahead Eagles te zijn (mét oud logo). Jan Bos en zijn kornuiten valt weinig te verwijten: zij zorgen ervoor dat de Deventenaren een beter doelsaldo hebben dan de nummers 15 tot en met 17. Het is helaas niet genoeg – tegen 22 verliespartijen valt simpelweg niet op te boksen.

8. Fortuna Sittard voorin

Aanval Fortuna Sittard

Het is 1995 en de zon schijnt in Sittard. Ronald Hamming is als toptalent overgenomen van FC Groningen, Regilio Simons zwiert en zwaait en André van der Zander is er ook bij. De weg naar boven is weer ingezet door de promovendus.

9. Het middenveld van Willem II

Middenveld Willem II

Dat de Tilburgse sterkhouders Jean-Paul van Gastel en Henry van der Vegt een felbegeerde Topshot-plek weten te veroveren, verbaast niemand. De keuze voor de volstrekt onbekende Arne van de Berg doet in 1995 wel de wenkbrauwen fronsen, maar is jaren later prima te verklaren: Croky is gevallen voor het overtuigende verkooppraatje van Van den Berg, anno 2016 werkzaam als Hoofd Commercie & Partnerships bij Voetbal International.

10. De voorhoede van Ajax

Aanval Ajax

Tja, midden jaren ’90 is Ajax de beste club van de wereld, met een voorhoede om van te smullen. Samba, snelheid en techniek – het is feest in Amsterdam. Logisch dat semi-talenten als Ignacio Tuhuteru, Dave van den Bergh en Bekijk deel 1 niet op speelminuten hoeven te rekenen.

11. De complete opstelling van de Graafschap

Hele selectie de Graafschap

Toen Superboeren nog Superboeren waren. Deze opstelling straalt maar één ding uit: niet lullen maar ballen. Een knappe 14e plek is dan ook het resultaat voor de promovendus.

Meer legendarische Topshotslinies zien?

Bekijk deel 1
Bekijk deel 3
Bekijk deel 4

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s