Didier Martel – L’amour toujours

Didier-Martel

Iek ga scorèn. Het grenzeloze zelfvertrouwen druipt er vanaf. Koud in het veld neemt de charismatisch aanvaller zonder enige aarzeling plaats achter de bal. De muur staat. De Galgenwaard houdt zijn adem in. De Fransoos streelt het leder vanuit stand. Zwanger van het effect suist de bal langs de goalie. De rest is geschiedenis. Een held is geboren: Didier Martel.   

Het droomdebuut in de Domstad. Didier denkt er met weemoed aan terug. Op 20 december 1998 geeft de minzame voetballer op fabelachtige wijze acte de présence. Een glansrijk optreden waarmee de voorhoedespeler zijn visitekaartje afgeeft. Het betekent de start van une belle epoque.

Vanaf minuut één is het duidelijk. Didier houdt van de bal. En de bal van Didier. De flegmatieke aanvaller verovert in een mum van tijd de harten van de rasechte voetballiefhebbers. De traptechniek. Het spelinzicht. De scoringsdrift. En niet te vergeten de verse pot gel. De Franse balvirtuoos bezit het allemaal. Onder de bezielende leiding van coach Mark Wotte groeit de wervelende speler uit tot de publiekslieveling.

Ook buiten de lijnen maakt de voetballer een memorabele indruk. De excentrieke spits profileert zich als een flamboyante verschijning. Natte haren. Gladde pakken. Getaande kop. De Franse Rivièra is nooit ver weg bij deze glorieuze glamourboy. Didier ademt joie de vivre.

In het voorjaar van 2004 is daar helaas weinig van over. Na FC Utrecht en Vitesse begeeft de voetballer zich in de krochten van de eerste divisie bij het armzalige Helmond Sport. Didier houdt niet meer van de bal. En de bal niet meer van Didier. De martelgang duurt slechts zeven wedstrijden. De voetballer zegt Nederland vaarwel om vervolgens koers te zetten richting geboortegrond: de Côte d’Azur.

Gloort er dan nog hoop aan de horizon? Jazeker. Didier krijgt heimwee. De Fransman keert 16 jaar na zijn frivole debuut terug op het oude nest. Ditmaal als veelbelovende scout op zoek naar toekomstige droomdebutanten. Een nieuw hoofdstuk over de onlosmakelijke liefde tussen de volksclub en de elegante voorhoedespeler.

Didier en de Domstad: L’amour toujours.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s