De 11 meest legendarische aanvalsduo’s uit de voetbalhistorie

Machlas-Curovic

Ze zijn onafscheidelijk en voelen elkaar feilloos aan. De een weet wat de ander denkt en vice-versa. Pure chemie tussen twee gelijkgestemden. Het logische gevolg: heel veel doelpunten. Hier zijn 11 epische spitsenkoppels om nooit te vergeten.

1. Yorke – Cole

Cole-Yorke

Eind jaren ’90 wordt Dwight Yorke door Manchester United gehaald als de vervanger van Andy Cole. De club komt bedrogen uit. Dwight & Andy worden vrienden voor het leven. De twee grillige spitsen vormen een onafscheidelijk duo. Dwight weet waar Andy loopt. Andy weet wat ‘Yorkie’ denkt. De kroon op het werk? De vloeiende combinatie waarmee de defensie van FC Barcelona wordt opengereten.

2. Peeters – Van Houdt

Bob

Vlaams. Kaal. En heel veel doelpunten. Bob & Peter teisteren drie seizoenen lang samen de Nederlandse velden. De slungelige Peeters en de gedrongen Van Houdt vormen een plaag voor menig defensie. De voorhoedespelers zijn samen goed voor meer dan 50 doelpunten en toveren Kaalheide om tot een onneembare vesting.

3. Zamorano – Salas

Zamorano-Salas

Beestachtig. Dat zijn ze. Zamorano & Salas vormen met afstand het meest intimiderende spitsenduo uit de voetbalhistorie. Het Chileense tweekoppige monster op voetbalschoenen wordt alom gevreesd. El Terrible en El Matador bezorgen verdedigers nachtmerries met hun fysieke overmacht en angstaanjagende verschijning. De sluwe vossen leiden de nationale equipe hoogstpersoonlijk naar het WK 1998. 

4. Koller – Radzinski

Radzinski-Koller

2.02 meter en 1.74 meter. Het vormen de perfecte ingrediënten voor een uitermate vruchtbare samenwerking tussen de lange en de rappe bij Anderlecht. Radzinski en Koller ontpoppen zich tot de Asterix en Obelix van de voetbalwereld. En ook zij bleven dapper weerstand bieden tegen de opponent. Jan de aangever. Tomasz de afmaker. Manchester kan het weten.

5. Sergio – Cristiano

Sergio

In 1998 strijkt de exotische tandem neer in Breda. De verdedigingslinies in de eredivisie hebben hun handen vol aan deze grillige Brazilianen. Het spitsenduo is onafscheidelijk. Doelpunten. Transfers. Arbitragezaken. Op alle vlakken heerst er pure chemie. De Parel van het Zuiden moet na drie seizoenen plaats maken voor de Limburgse koempel. In Kerkrade herhalen de frivole voorhoedespelers hun kunstje met een slordige 60 doelpunten in 3 seizoenen.

6. Inzaghi – Sjevtsjenko

Inzaghi-Sjevtsjenko

De finesse van Andrij en de onbeholpenheid van Filippo. Het blijkt een gouden combinatie voor de Milanese grootmacht. Bovendien beschikken de lichtvoetige aanvallers over een optimale killersmentaliteit. Niemand weet het dodelijke aanvalskoppel af te stoppen. De ontelbare frommelgoals van Inzaghi. De talloze huzarenstukjes van Sjevtsjenko. Ze bezorgen de Rossoneri ongekende successen waaronder de Champions League in 2003.

7. Hristov – De Gier

Hristov-DeGier

Een klassiek verhaal. De aangever. De afmaker. De Gier leurt, sleurt en ontregelt. Hristov zwermt er omheen en wacht geduldig zijn kans af. De formule staat als een huis. Het venijnige aanvalsduo scoort er lustig op los. Het summum van de samenwerking volgt tegen Vitesse. De aanvallers leggen de aartsrivaal hoogstpersoonlijk op de pijnbank met een heroïsche 4-1 overwinning.

8. Van Beukering – Powel

Powel

Berry & Jhon. Prima namen voor een olijk hoveniersduo. Niets blijkt minder waar. De pafferige Van Beukering en de ranke Powel vormen het koningskoppel van de Vijverberg.  De voorhoedespelers weten elkaar feilloos te vinden. Het imposante aantal van 50 doelpunten in één seizoen spreekt boekdelen. Powel vertrok vervolgens naar het Hoge Noorden. En Jhonny? Die ging naar de Burger King.

9. Bombarda – Huizingh

Harris-Huizingh

Mariano & Harris vormen een onvermoeibaar aanvalsduo. De twee werkpaarden van FC Groningen voetballen op pure wilskracht. De volumineuze Bombarda die de kont erin draait en schiet. De barbaarse Huizingh die zich manifesteert als pure kopspecialist. De kont & de kop. Ze vormen de elementen van een verdienstelijk spitsenkoppel.

10. Machlas – Curovic

Machlas-Curovic

Een Griek en een Joegoslaaf. Een log aanspeelpunt en een koelbloedige goalgetter. Curovic en Machlas vormen samen een levensgevaarlijk tweetal in de ijzersterke formatie uit Arnhem. Machlas wordt topscorer van Europa. Curovic gaat voortaan als DJ Superstar door het leven. En als klap op de vuurpijl weet Vitesse in 1998 beslag te leggen op een fraaie derde plek in de PTT Telecompetitie.

11. Shearer – Sutton

Alan

In 1994 maakt Chris Sutton de overstap van Norwich City naar het bescheiden Blackburn Rovers. En de club is hem daar eeuwig dankbaar voor. De komst van Sutton betekent de geboorte van een fenomenaal duo. De andere schakel is Alan Shearer. Alles klopt. En alles is raak. Sutton schiet voor. Shearer maakt af. Ze heersen in volle glorie en het succesvolle duo is samen verantwoordelijk voor in totaal 46 doelpunten. De kers op taart? De landstitel in 1994.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s