11 legendarische Topshotlinies uit seizoen 95/96 – deel 1

Topshots

We noteren voetbalseizoen 1995/1996. De bezetting van de velden in de PTT Telecompetitie is sterker dan ooit. Croky speelt hier handig op in door voetbalplaatjes en flippo’s te combineren; het fenomeen Topshots is geboren. De concurrentie is moordend, want slechts elf spelers per team vinden zichzelf terug op een schijfje. Croky beslist en kiest keihard voor deze linies, de B-garnituur teleurgesteld achterlatend.

1. De spitsen van FC Groningen

Voorhoede GroningenMet Edwin en Romano aan zijn zijde ontpopt Mariano Bombarda zich als ware goaltjesdief bij de Parel van het Noorden. Hij maakt 19 doelpunten en wordt na Luc Nilis de topscorer van Nederland.

2. Sparta’s slot op de deur

Verdediging Sparta
Een voortreffelijk seizoen voor Sparta, dat met deze ijzersterke defensie met God net naast de KNVB beker grijpt: PSV overklast de Kasteelheren in de finale met 5-2.

3. Vitesse’s sluipmoordenaars

Voorhoede Vitesse
Hollandse kost voorin bij Vitesse. Bart, Roy en Louis laten verdedigers peentjes zweten met hun loopacties.

4. Roda JC’s aanvalstrio

Voorhoede Roda
Met deze offensieve krachten weet je het wel: de 4e plek wordt bereikt. De ‘GVR’ kun je wel om een boodschap sturen. En dan loopt Tijani Babangida er ook nog eens rond.

5. De voorhoede van Go Ahead Eagles

Voorhoede GAELouter klinkende namen voorin bij de Eagles, die niet kunnen voorkomen dat ze degraderen. Met 71 tegendoelpunten ligt het pijnpunt achterin. Coach Ab Fafié vertrekt met de staart tussen de benen.

6. NAC’s verdediging

Achterhoede NACHet is samba dat de klok slaat in de defensie van NAC. Atmodikoro, Sas, Gaasbeek en Vidmar staan hun mannetje en dartelen over het veld.

7. Het middenrif van Fortuna Sittard

Middenveld Fortuna
Het loopt als een trein in Sittard, waar Fortuna een recordaantal keer gelijkspeelt (13). Robert Loontjes, geflankeerd door Mark & Mark, zorgt ervoor dat Fortuna als promovendus verdienstelijk 13e eindigt.

8. Het neusje voor de goal van FC Twente

Voorhoede UtrechtJoeri Petrov, de Oekraïner van Twente, houdt mooi Juul Ellerman van zijn plek op een Topshot. Ellerman voelt de pijn nog steeds. 


9. De achterhoede van SC Heerenveen

Verdediging SC HeerenveenSlagers, mannetjesputters en duelkracht achterin bij Heerenveen. Coach Foppe kijkt niet op van een gele kaart meer of minder.


10. De marathonmannen van RKC Waalwijk

Middenveld RKCAls er destijds loopafstanden bijgehouden zouden zijn, dan hadden kilometervreters Zejlko, Romeo en Alfred hoog gestaan.

11. De gehele opstelling van NEC

NECHet is smullen geblazen in Nijmegen, want er loopt in elke linie een legendarische speler rond. Wilfried Brookhuis in de goal, Juan Viedma Schenkhuizen als CV, Anton Janssen op ‘8’ en Antti Sumiala voorin. Nog altijd is het een mysterie waarom NEC als 17e eindigt.

Meer legendarische Topshotslinies zien?

Bekijk deel 2
Bekijk deel 3
Bekijk deel 4

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s