Colin Hendry – De blonde Braveheart

Colin-Hendry

10 juni 1998. Het Stade de France maakt zich op voor de openingswedstrijd van de WK. Regerend wereldkampioen Brazilië neemt het op tegen het nietige Schotland. De goddelijke kanaries versus het stuntelende kneuzenensemble. FC Copacabana doet zijn plicht en stapt na 90 minuten als trotse overwinnaar van het veld. De Highlanders druipen moedeloos af. De man van de wedstrijd? Dunga, Cafú, Bebeto, Rivaldo? Of toch de fenomenale Ronaldo? Het is lastig kiezen. Voor mij is er die dag echter geen enkele twijfel. Colin Hendry.

Het staat op mijn netvlies gebrand. Die allesbeslissende 73ste minuut. Brazilië dient de doodsteek toe. De Schotten treuren. En Hendry breekt. De noeste centrale verdediger stort theatraal ter aarde. De aanvoerder gaat door de knieën en geeft zich definitief gewonnen ten overstaan van 80.000 toeschouwers. Het betekent een imposante eerste kennismaking met Edward Colin Hendry.

De karakteristieke voetballer maakt direct een onuitwisbare indruk. Die onverschrokken kop. De ongewassen zwierige manen. Die eeuwige frons. En de kaken stijf op elkaar. Het charisma druipt er vanaf. De blonde Braveheart op voetbalschoenen is geboren. Hallo Schotland.

De wildebras start zijn carrière bij het bescheiden Dundee FC. Hendry maakt na drie karige seizoenen de overstap naar het Engelse Blackburn Rovers. Een gouden greep. De robuuste verdediger beleeft in de Premier League zijn definitieve doorbraak. In 1993 is de promotie tot international eveneens een feit.

Furore. Hij maakt het op zijn manier. Loepzuivere slidings. Onverbiddelijke tackles. Meedogenloze kopduels. Ze tieren welig en sieren de rigide speelstijl van deze ongenaakbare achterhoedespeler op.  Ze werpen zonder meer zijn vruchten af. De stoutmoedige Hendry groeit uit tot het boegbeeld van de nationale formatie. De verdediger wordt op handen gedragen door de Tartan Army. Hendry waant zich onaantastbaar.

En dat zou-ie blijven. Tot op de dag vandaag. Met die onverschrokken kop. De ongewassen zwierige manen. Die eeuwige frons. En de kaken stijf op elkaar. Colin Hendry. Een charismatische krijger om voor altijd te koesteren.

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s