Wilfred Bouma – Net niet

Bouma-3

Het shirt is drie maten te groot. De eens zo felle rode kleur is veranderd in verwassen lichtroze. Het rugnummer bladdert langzaam af. De parallellen tussen het tricot in mijn la en de carrière van de man die het ooit droeg zijn onmiskenbaar. Voor beiden geldt: net niet. Ik heb het natuurlijk over Wilfred Bouma.

Net niet. Het zijn twee woorden die al vanaf zijn geboorte als een rode draad door het leven van Wilfred Bouma lopen. Hij kan er weinig aan doen: wie opgroeit in Helmond, staat al meteen met 1-0 achter. Toch weet de kleine Wilfred zich te ontworstelen aan de gevaren van het Medellín van Brabant, waarna hij in de jeugd van PSV uitgroeit tot een veelbelovend talent. Aad de Mos laat hem op zestienjarige leeftijd in 1994 zelfs al in het eerste elftal van de Eindhovenaren debuteren. Bouma heeft dan nog zijn zinnen gezet op een positie centraal in de voorhoede, maar vijf jaar later vindt hij zichzelf ineens terug aan de linkerflank van het veld. Achterin, welteverstaan.

Tijdens twee verhuurperiodes in Zuid-Limburg is Bouma steeds meer linies teruggezakt. Hij is net niet doeltreffend genoeg voor een spits, net niet snel genoeg voor een linksbuiten en net niet technisch genoeg voor een linkshalf. ‘Wat kan je wel, Fredje?’, hoor je de Helmonder denken als hij bij aanvang het seizoen 1999/2000 zijn aantreden maakt als linkervleugelverdediger. Met een schuin oog kijkt hij al naar de positie van keeper, maar daar staat Waterreus. En die heeft al vaker bewezen zijn plek onder de lat niet zomaar af te staan. De twijfel van Wilfred is ongegrond, want als linksback vindt hij eindelijk zijn draai. Hij verovert een basisplaats en mag een jaar later zelfs zijn debuut maken in het Nederlands elftal.

Bouma-1

In de jaren erna speelt Bouma ook steeds vaker centraal achterin. Een positie waar hij pas écht tot volle wasdom komt. Met zijn fantastische linkerbeen, kopkracht en machtige fysiek is Fredje het schoolvoorbeeld van een moderne verdediger. Vanaf de bank ziet Eric Addo dat het goed is. Zo transformeert de Brabander in een paar jaar van matige, ietwat dikkige aanvaller tot kloeke mannetjesputter die achterin de lijnen uitzet en zelfs vaker scoort dan hij ooit als centrumspits heeft gedaan. Hij is sterkhouder van zowel PSV als Oranje en pakt met de Eindhovenaren zelfs bijna de Champions League.

Zijn absolute hoogtepunt is de thuiswedstrijd tegen Manchester United in de winter van 2000. Voor de verandering speelt Bouma weer eens op het middenveld en hij gooit alle schroom van de verloren seizoenen van zich af. Onder aanvoering van de herboren Helmonder rolt PSV de Mancunians op. Na een vroege achterstand tekent Bouma zelf met een harde pegel voor de gelijkmaker, waarna Mark van Bommel en Mateja Kezman met een wereldgoal de zege veilig stellen. Bouma ruilt die avond geen shirts met de tegenstander. Hij koestert het tenue dat hem voor altijd herinnert aan die onvergetelijke avond.

Uitgerekend dát shirt, gedragen door de man zelf tijdens die memorabele wedstrijd, ligt nu al jaren onaangeroerd in mijn la. Tot gisteren. PSV mag vijftien jaar na dato weer aantreden tegen de mannen uit Manchester – een perfecte reden om het shirt weer eens van stal te halen. Het mist zijn effect niet. De Eindhovenaren leggen een klasse pot op de mat en spelen United bij vlagen weg. Nadat de carrière van Wilfred Bouma uiteindelijk in een stijgende lijn belandt, vindt ook het inmiddels roze-witte, nog steeds veel te grote en afgebladderde shirt na jaren stof happen weer zijn weg omhoog. De parallellen zijn onmiskenbaar.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s