Youssef El Akchaoui – Knuffelmarokkaan met ballen

Youssef-El-Akchaoui

We noteren een woensdagavond in voetbalseizoen 2009/2010. De selectie van NEC is na een makkelijke bekeroverwinning op een nachtelijk bedrijfsuitje in de Nijmeegse binnenstad te vinden. Daar staan ze, de lokale helden, populair te doen op de flesjesavond in een studentenkroeg. Dani Fernandez houdt zijn jas met bontkraag aan. Rutger Worm krijgt zijn Heineken Twist-off niet open. Een groepje jeugdspelers waagt zelfs een stoer dansje. Eén speler distantieert zich hiervan. Hij hoeft niet geforceerd tof te doen, nee, hij is het. Youssef El Akchaoui.

De Marokkaan verslijt in zijn voetbalcarrière veel clubs, maar bloeit pas echt op in de Keizerstad aan de Waal. Als oogappel van Mario Been brengt hij gif in elke wedstrijd en hij schopt het zelfs tot aanvoerder van de Nijmeegse trots. Wanneer de linksback de roodgroenzwarten hoogstpersoonlijk in de laatste minuut langs aartsrivaal Vitesse schiet, kan hij helemaal niet meer stuk. Youssef is het allemaal: publiekslieveling, knuffelmarokkaan en voorbeeldprof.

De eenmalig international teert op zijn mentaliteit. De straatvechter van origine gaat met de borst vooruit de duels in en laat niet met zich sollen. Hij bijt, daagt uit en laat de ander de fout maken. Dat merkt Luís Suarez gauw genoeg. Wanneer de Ajacied gaat hooghouden in de Goffert, hapt Youssef niet. Hij reageert met een cynisch applaus waar El Pistolero geen raad mee weet. Snel speelt de Uruguayaan de bal af, daarna glijdt hij zelfs uit. De vleugelverdediger lacht zoals altijd het laatst. Hij is de rust zelve, heeft alles onder controle. Je ziet hem denken: laat de rest zich maar uitsloven, ik ben gewoon mezelf.

El Ak staat er net zo in de kroeg bij. Terwijl Rutger Worm leugens aan vrouwen vertelt (‘ik maak veel doelpunten’), is Youssef de man. Hij vertrouwt op zijn natuurlijke charisma en zijn welbespraaktheid, iets wat hem in de toekomst geen windeieren zal leggen: momenteel werkt hij als spelersmakelaar en opent hij een voetbalschool. Daar kunnen andere profvoetballers nog een puntje aan zuigen.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s