Youssef El Akchaoui – Knuffelmarokkaan met ballen

Youssef-El-Akchaoui

We noteren een woensdagavond in seizoen 2009/2010. De selectie van NEC is na een makkelijke bekeroverwinning op een nachtelijk bedrijfsuitje in de Nijmeegse binnenstad te vinden. Daar staan ze, de lokale helden, populair te doen op de flesjesavond in een studentenkroeg. Dani Fernandez houdt zijn jas met bontkraag aan. Rutger Worm krijgt zijn Heineken Twist-off niet open. Een groepje jeugdspelers waagt zelfs een stoer dansje. Eén speler distantieert zich hiervan. Hij hoeft niet geforceerd tof te doen. Nee, hij is van nature tof. Youssef El Akchaoui.

Youssef verslijt in zijn voetbalcarrière veel clubs, maar bloeit pas echt op in de Keizerstad aan de Waal. Als oogappel van Mario Been brengt hij gif in het tea, en hij schopt het zelfs tot aanvoerder van NEC. Wanneer de linksback de roodgroenzwarten hoogstpersoonlijk in de laatste minuut langs aartsrivaal Vitesse schiet, kan hij helemaal niet meer stuk. Youssef is het allemaal: publiekslieveling, knuffelmarokkaan en voorbeeldprof.

De eenmalig international van Marokko teert op zijn mentaliteit. Als straatvechter gaat hij hard de duels in en laat niet met zich sollen. Nee, laat de ander maar de fout maken. Dat merkt Luís Suarez gauw genoeg. Wanneer de Ajacied provocerend de bal hooghoudt in de Goffert, hapt Youssef niet. Hij reageert met een cynisch applaus waar El Pistolero geen raad mee weet. Snel speelt de Uruguayaan de bal af, daarna glijdt hij zelfs uit. De vleugelverdediger lacht het laatst.

In de kroeg staat El Ak er net zo bij. Terwijl ik hoor dat Rutger Worm leugens aan vrouwen vertelt (‘ik maak veel doelpunten’), is Youssef de man. Hij vertrouwt op zijn natuurlijke charisma en zijn welbespraaktheid, iets wat hem in de toekomst geen windeieren zal leggen: momenteel werkt hij als zaakwaarnemer en bezit hij een voetbalschool, vertelt hij in een interview. Daar kunnen andere profvoetballers nog een puntje aan zuigen.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s