Tarik Oulida – De godenzoon die geen godenzoon mocht worden

Tarik-Oulida

Diemen, ergens op een donderdagvooravond een paar jaar geleden. ‘Kent u deze man?’, vraag ik aan een nietsvermoedende Diemenaar. Hij kijkt naar het knipsel in mijn hand, trekt een moeilijk gezicht, veinst een intensieve trip door zijn geheugen, slaakt schouderophalend een vraagteken en knikt vervolgens richting het trapveldje verderop. Woorden besloot hij er niet aan vuil te maken. Dit was zijn antwoord. Dat maakt dat ik ook besluit te zwijgen. Met een subtiele knik markeer ik het eind van ons gesprek. Ik vervolg mijn weg in de richting die de man mij voorstelde. In mijn handen houd ik het papier stevig vast. Tarik Oulida, waar ben je?

Tarik Oulida, de jonge, talentvolle godenzoon uit het begin van de jaren ‘90. De frisse voetballer in het frivole Ajax van tien jaar geleden. Middenvelder als ik mij niet vergis. Al kon hij ook een aanvaller zijn geweest, of hij kon het zijn geworden. De herinneringen die ik over hem had, bestonden uit een knipsel en wat beeldflitsen van flarden van verbetenheid op het veld. Te weinig terugkijkmateriaal om tevreden over te zijn maar genoeg om een zoektocht niet bij voorbaat kansloos te maken.

Bij de bontgekleurde mini-voetbalarena aangekomen, kijk ik eerst eens rond. Ik wil het lopende partijspel niet onderbreken en neem plaats aan de rand van het veld. Ik ben onder de indruk. Er wordt op het scherpst van de snede geduelleerd en ingewikkelde technische hoogstandjes zijn niet van de lucht. Terwijl ik het veldje rondkijk, trek ik de conclusie dat het eerder de kids van een Dries Boussatta, een Ali El-Khattabi of een Yassine Abdellaoui zullen zijn dan die van een Jack Tuijp, een Dirk Kuijt of een Barry van Galen. Om er maar eens een paar te noemen. Misschien wel de juiste categorie voor mijn zoektocht, besluit ik.

Voor die zoektocht hoef ik niet naar Sevilla of Japan, Frankrijk of Den Haag. Tarik Oulida was na zijn voetbalavonturen beland in een tekentafel-wijk ergens in een plaats nabij Amsterdam, begreep ik. Op een steenworp van het Ajax waar Johan Cruijff al decennialang op afstand zijn dringende adviezen kenbaar maakt. Louis van Gaal won met dat Ajax in 1995 de Champions League, ondanks of dankzij Johan Cruijff. In de gelederen toen: Tarik Oulida.

Pas nadat het van 2-3 na een knappe steekpass 6-6 blijkt te zijn geworden, val ik de voetballertjes op. Dit moment blijkt samen te vallen met de afgesproken pauze. Twee van hen komen naar mij toe. Ik recht mijn rug en schraap mijn keel. ‘Wat kom je doen?’, luidt hun introductie. Ik leg het ze uit. Zo enthousiast mogelijk probeer ik ze deelgenoot te maken van mijn zoektocht naar Tarik Oulida. Ik vertel ze dat het een voetballer was van Ajax, dat hem een grootse carrière was voorspeld door Johan Cruijff, slachtoffer werd van de vete tussen toenmalige Ajax-trainer Louis van Gaal en El Salvador en dat ik benieuwd was hoe het nu met hem ging. Genadeloos degraderen de jongens, nu met acht in totaal om mij heen verzameld, de meeste voetbalnamen die ik noem uit de tijd van Oulida tot onbekenden. Finidi George? Nee, nooit van gehoord. De moed zakt me in de schoenen. Als laatste troef besluit ik nog het knipsel met de beeltenis van Tarik Oulida in de strijd te gooien.

Het van kleur verschoten stuk drukwerk gaat in de groep potentiële zonen van epische voetballers van hand tot hand. Ik hoor allerlei namen, vang gelach op en begrijp dat de pauze erop zit. Met de mededeling ‘Tot de tien’ besluiten ze hun avondwedstrijd met het oog op de invallende duisternis van een staart te voorzien en nemen ze afscheid.

Gedesillusioneerd verlaat ik de Diemense Cruijff-court. Ik geef de moed niet op. Je weet maar nooit.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s