Oliver Bierhoff – Ontzettende Duitser

Bierhoff

Ja, het staat er echt. Oliver Bierhoff is een Epische Voetballer. Ik nomineer de oud-international van Duitsland als nieuwste aanwinst voor deze illustere lijst, naast klinkende namen als Radoslav SamardzicEric Addo en Ali El Khattabi. Onverdiend, zullen velen zeggen. Oliver Bierhoff hoort namelijk in het rijtje ´vervelende´ Duitsers thuis. Precies tussen oppersmeerlap Lothar Matthäus en eeuwige zeurpiet Rudi Völler in. Waarom verdient Bierhoff dan een ode van epische proporties? Dat zal ik je even haarfijn uitleggen.

We tekenen 1996. De finale van het Europees Kampioenschap voetbal in Engeland. Duitsland speelt de vermaledijde Tsjechen van de mat, maar de Centraal-Europeanen presteren het onmogelijke: ze houden de Duitsers op 1-1 tijdens reguliere speeltijd. Verlenging.

Diep in de extra tijd ontvangt Oliver Bierhoff de bal in de zestien en frommelt het leer uit de draai achter de blunderende doelman Petr Kouba. 2-1. Golden goal. Daarmee is Bierhoff de eerste maker van een Golden Goal tijdens een grote eindronde. Luttele seconden later hoopt de gehele selectie van Die Mannschaft, technische staf incluis, zich op het ontblote bovenlichaam van de nummer 9. Goudhaantje dat ‘ie is.

In de jaren die volgden, fungeerde de kopsterke Bierhoff als ultiem aanspeelpunt van het Duits elftal. Zodra een buitenspeler de bal in het strafschopgebied slingerde, was het de voorstopper van de tegenstander veel aan gelegen om de boomlange Duitser goed in de smiezen te houden. Zoals het een echte Torjäger betaamt, kopt Bierhoff de bal op een onoplettend moment vanaf 30 meter bruusk in de kruising. Voor de man komen. Dat kon Oliver als de beste.

Net als collega Miroslav Klose deed de spits uit Karlsruhe het altijd goed als international, maar in clubverband was hij een echte laatbloeier. De zoon van een succesvol industriemagnaat gooide eerst vooral hoge ogen in de marge van het Europese voetbal: de Oostenrijkse competitie. Later volgde een overstap naar Udinese en uiteindelijk naar het grote AC Milan, waar hij eind jaren negentig liefst 38 keer doel trof voor Il Rossoneri. Dat leverde de Duitser een eervolle vermelding op in de Hall of Fame van de Italiaanse topclub.

Prima carrière, zou je zeggen. Maar waarom hebben wij, als Nederlanders, doorgaans zo’n gruwelijke hekel aan de beste man? Daar is maar één verklaring voor: Oliver Bierhoff is een Duitser. Een échte Duitser. Zo eentje die in de laatste minuut met een Golden Goal de Duitsers een internationale hoofdprijs bezorgt. Een Duitser die zo effectief met zijn kansen omsprong, ondanks zijn beperkt technisch vernuft, dat je als verdediging geen moment kon verslappen. Zo’n Duitser die, haren keurig in de scheiding, er niet uit zag als een doorsnee voetballer, maar meer als een succesvol directeur van een oerdegelijk Duits industriebedrijf (zoals die ouwe van ‘m dat was).

Toch doen we hiermee Oliver te kort. Hadden ‘wij’ maar zo een dergelijke Duitser in de gelederen tijdens Oranje’s desastreuze kwalificatiecampagne voor het EK 2016. In dat geval had Bierhoff de heksenketel van Konya afgelopen maand wél stil gekregen. Met Oliver hadden we het gehaald.

Dat brengt ons bij de hamvraag die ik bovenaan deze ode stelde. Verdient Oliver Bierhoff het predicaat Epische Voetballer? Jawohl. Deze Duitse stormram kan ons namelijk allemaal een lesje effectiviteit leren. Met het vermogen om overal uit het niets een goal te forceren, altijd op de juiste plek te staan en tot de laatste snik zijn meticuleus geplaatste kopballen achter de doelman te deponeren, is Oliver eigenlijk dé spits waar het Nederlands voetbal al zo lang naar hunkert. Oliver Bierhoff, ontzettende Duitser dat je der bent: gratuliert! Je bent vanaf nu een Epische Voetballer.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s