11 epische salonremises

Salonremises

Ze zijn een vloek voor het voetbal. De doodsteek van elke wedstrijd. Salonremises. Het Oranje van de jaren ’90. De Eindhovense kampioensploeg uit 2003. Het Ajax onder leiding van Jan Wouters. Door de jaren heen maakten talloze ploegen zich er schuldig aan.

 1. Ivoorkust – Kameroen, 2015

‘De schande van Abidjan’. Zo gaat de wedstrijd tussen Ivoorkust en Kameroen de boeken in. Kameroen wist zich reeds te kwalificeren voor de Afrika Cup van 2015. Ivoorkust heeft genoeg aan een puntje. Het duel loopt logischerwijs uit op een bloedeloos gelijkspel. De Ivoriaanse spelers zijn uitzinnig van vreugde. De eigen aanhang stormt echter uit onvrede het veld op.

 1. FC Groningen – PSV, 2003

In 2003 strijdt PSV voor het kampioenschap. FC Groningen verkeert in de gevarenzone en moet vrezen voor degradatie. Beide ploegen weigeren hun sportieve plicht te doen. De wedstrijd tussen beide formaties eindigt in een gezapige 0-0. Ajax loopt de titel mis en is furieus.

 1. Nederland – Ierland, 1990

Ook de Nederlandse equipe ontkomt er niet aan. Tijdens het WK ’90 bewijzen Nederland en Ierland elkaar een dienst. Een puntendeling is genoeg voor beide ploegen om door te dringen tot de achtste finale. Het tenenkrommende schouwspel eindigt in 1-1 waarmee het gevreesde Egypte buitenspel wordt gezet. Het ‘Pact van Palermo’ is een feit.

 1. Angola – Algerije, 2013

Angola en Algerije spelen een gedenkwaardige poulewedstrijd tijdens de Afrika Cup in 2013. De angst regeert en ze voelen de hete adem in de nek van concurrent Mali. Een gelijkspel wordt beschouwd als een godsgeschenk. Beide ploegen hebben namelijk genoeg aan één punt. Mali wordt gedupeerd en komt te kort. Ondanks felle protesten.

 1. Denemarken – Zweden, 2004

Het EK van 2004 wordt ontsierd door een Scandinavisch treffen in de poulefase. Een remise met ten minste vier doelpunten verzekert beide ploegen van de volgende ronde. Een ‘blunder’ van de Deense goalie in de 89ste minuut resulteert in een 2-2 gelijkspel. De grote verliezer? De Italianen. Na drie groepswedstrijden kunnen ze hun koffers pakken.

 1. FC Volendam – PEC Zwolle, 1988

In 1988 strijden FC Volendam en PEC Zwolle tegen degradatie. Beide ploegen hebben genoeg aan één punt. En zo geschiedde. De kritieken zijn niet misselijk. Het Parool spreekt van een ‘staande receptie’. De formatie uit Alkmaar is het ondankbare slachtoffer en komt een punt te kort voor lijfsbehoud.

 1. NEC – Ajax, 1990

De Goffert vormt in 1990 het decor van de volgende armoedige puntendeling. Na de gelijkmaker van Wim Jonk in het eerste bedrijf, bloedt de wedstrijd volledig dood. De wedstrijd eindigt in 1-1. Ajax verzekert zich van het kampioenschap met één punt voorsprong op naaste concurrent PSV. NEC ontkomt aan directe degradatie. Iedereen blij.

 1. FC Utrecht – Sparta, 1995

19 mei 1995. FC Utrecht en Sparta vechten beiden tegen degradatie. De teams treffen elkaar op de slotdag van de PTT Telecompetitie. De ingrediënten voor een bloedstollende wedstrijd vol passie en strijd. Niets is minder waar. Een beschamend doelpuntloos gelijkspel is het gevolg en beide ploegen verlengen hun verblijf op het hoogste niveau.

 1. Juventus – Atlético Madrid, 2014

Ook de Champions League blijft niet onbevlekt. Juventus en Atlético Madrid spelen een draak van een wedstrijd in 2014. De ploegen gooien de wedstrijd in de tweede helft in het slot. Atlético stelt de groepswinst veilig. Juventus gaat als tweede door in de poule. De 4-2 overwinning van groepsgenoot Olympiacos op Malmö FF verandert hier niets aan.

 1. Heracles – Ajax, 2014

Ajax strijdt op de slotdag van de competitie om de titel. De tegenstander is Heracles. Een klassiek verhaal. De een strijdt voor de titel, de ander voor lijfsbehoud. De wedstrijd eindigt in een keurig gelijkspel. Opvallend genoeg geeft Ajax-verdediger Daley Blind toe dat de wedstrijd vanaf de 77ste minuut reeds beslist was. Nog opvallender, de aanklager betaald voetbal ziet uiteindelijk af van een onderzoek naar het verdachte voorval.

 1. Brazilie – Portugal, 2010

Brazilië en Portugal gooien het tijdens het WK in Zuid-Afrika eveneens op een akkoordje. Een puntendeling is voldoende om de groepsfase te overleven. De formaties halen na rust vakkundig de angel uit de wedstrijd. Het resulteert in een gedrocht van een partij die eindigt in een brilstand. Het publiek is de grote verliezer.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

2 Comments

 1. UIt de categorie nr 8 en 11; Duitsland-Polen (EK2016) en Denemarken-Frankrijk (WK2018). Als de een niet hoeft en de ander niet moet krijg je dit soort wedstrijden, medelijden met iedereen die verwachtte topvoetbal van grootmachten te gaan zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s