Paul Bosvelt – Veelzijdige rasvoetballer

Paul-Bosvelt

Hij had de kop van een kettingrokende leadzanger van een Engelse punkrockband uit de jaren ’80. In werkelijkheid was hij een ware kilometervreter met een fantastisch rechterbeen. Een speler op wiens veelzijdigheid je kon vertrouwen. Een voetballer die kon juichen als een echte vent; zonder salto’s, dansjes of poespas. Vuist omhoog en gaan. In tijden van gladjakkers met gekleurde pantoffels, onwerkelijke adonislichamen en met elke wedstrijd een ander kapsel (met of zonder halve pot chemische gele Kruidvat-gel), denk ik soms met weemoed aan hem terug: Paul ‘The Beast’ Bosvelt.

Toeschouwers in de Adelaarshorst aan de Vetkampstraat te Deventer mochten als eerste verslingerd raken aan deze rasvoetballer; eentje die technisch vaardigheden bezat én het vermogen het hele veld over te ploeteren. Van voor naar achter, van links naar rechts; om een aanval dan vaak met een prachtige voetbeweging af te ronden. Hij werd als enige speler van Manchester City ooit, uit op Old Trafford tot Man of the Match uitgeroepen. Door de Manchester United-fans welteverstaan. Maar als ik aan Paul Bosvelt denk, schiet me toch altijd direct één actie te binnen – een passeerbeweging die later bekend zou worden als de ‘Bosvelt Shuffle’.

We schrijven het jaar 2000 en het Europees Kampioenschap in Nederland en België is in volle gang. Het toernooi zou om meerdere redenen legendarisch worden: het bíjna topscorerschap van Patrick Kluivert, de missers van Kluivert en De Boer, Zinedine Zidane mét haar en de Golden Goal van David Trezeguet. Maar het meest memorabele moment vindt plaats tijdens de kwartfinale Nederland – Joegoslavië. Nederland staat op dat moment al met 2-0 voor door twee doelpunten van een ontketende Patrick Kluivert, wanneer het volgende gebeurt.

Bosvelt krijgt de bal op rechts en dribbelt op hoge snelheid richting zestienmetergebied. De verdediger loopt echter goed mee en met de weg die de 24-voudig international is ingeslagen, lijkt een corner het maximaal haalbare. Plots houden speler en verdediger stil, wanneer Bosvelt zijn rechtervoet op de bal zet. Maar daar waar de verdediger een balletje terug verwacht, tikt Pistolen Paultje de bal met zijn linkervoet onder zich vandaan en passeert zo tot ieders stomme verbazing zijn man, slingert de bal voor de pot en juicht enkele seconden later als de bal achter de nog steeds verdwaasde doelman belandt: 3-0 voor Nederland.

Het is door deze actie dat heel voetbalminnend binnen- en buitenland als een blok valt voor het enigszins onhandige, maar toch uiterst effectieve en af en toe zelfs technische spel van Paul Bosvelt. Die assist zit namelijk vol genialiteit, doorzettingsvermogen én klungeligheid. Zo komt het dat Paul Bosvelt vanaf dat moment echt door iedereen omarmd wordt. Geen enkele voetballiefhebber is in staat níet van zo’n speler te houden.

Bosvelt en het legioen, dat waren eigenlijk vier handen op één buik en om een simpele reden, omdat Bosvelt deed wat het legioen graag zag: er altijd zijn, niet klagen, niet geblesseerd zijn, niet zeuren, altijd buffelen, gewoon doorgaan, meehelpen voorin, meehelpen achterin en als het even kon, ook nog scoren.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s