Boudewijn Pahlplatz – Kleurloze Tukker

Boudewijn-Pahlplatz

Linksbuitens: doorgaans de enfants terribles van de ploeg. De frivole balkunstenaars. De rappe vleugelflitsers. Kortom: spelers waar men voor naar het stadion komt. Die vlieger gaat echter niet altijd op. Er was een tijd waarin de Nederlandse voetbalvelden werden overspoeld door lange, slungelige buitenspelers zonder trukendoos. Zonder voetbalgogme. Peter Hoekstra, Peter van Vossen of Tomek Iwan: stuk voor stuk lange slungels met een draaicirkel van een vrachtwagen. De saaiste van allemaal? Boudewijn Pahlplatz.

Zodra tijdens een avondje Champions League de opstelling in beeld komt, begint het bloed van echte voetballiefhebber pas te stromen als we weten welke speler die dag nummer elf op het tricot draagt. Neymar Jr. speelt? Mooi. Dat worden in ieder geval een aantal pirouettes en vliegensvlugge dribbels. Eden Hazard betreedt het veld? Prima dat de bus geparkeerd staat, maar we mogen gerust een paar perfect uitgevoerde counters van de rappe Belg verwachten. Sambavoetbal. Een caiprinha op het strand. Dit wordt genieten.

Anders was dat in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het decennium van de té grote voetbaltenues en grijze, halflege stadions. We nemen een wedstrijd van twee provincieclubs op een regenachtige zondagmiddag in november. Boudewijn Pahlplatz staat op het wedstrijdformulier. De geur van bloemkool, gehaktballen met jus en gekookte piepers komen je tegemoet. Oer-Hollandse degelijkheid en meer van dat geneuzel.

Dit wordt een bittere teleurstelling. De gebonkte Tukker ontvangt de bal aan de linkerkant van het veld. Hierna volgt een balletje terug naar de verdediger met dezelfde kleur shirt aan. Dat was het. Geen dribbel. Geen splijtende pass. Geen geniale actie. Oké, af en toe slingert Boudewijn de bal in het strafschopgebied, waarna het leer na een scrimmage door de eveneens gruwelijke saaie midvoor in het doel wordt getikt. Meer ook niet.

Boudewijn, wat doe je ons aan? Geef ons voetbalfans waar we recht op hebben. Spektakel. Vuurwerk. Een vernietigende uithaal. Geef ons iets. Het blijft angstvallig stil in Enschede.

Gelukkig is er meer in het leven dan voetbal. Ook voor Boudewijn. Wellicht kan de geboren Tukker ons verrassen met een glansrijke maatschappelijke carrière na zijn nietszeggende voetbaljaren bij FC Twente, SC Heerenveen, PSV en wederom FC Twente. Niets van dat. Pahlplatz blijft verbonden aan het Enschedese voetbalbolwerk als assistent-trainer. Daar zit hij dan in de dug-out. Boudewijn zegt niets. Hij doet niets. Hoe kan het ook anders.

Boudewijn Pahlplatz. Een naam om snel te vergeten.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s