Mika Nurmela – Finse Finesse

Mika Nurmela

Het Scandinavische contingent in Heerenveen bloeit. Sinds de eeuwwisseling hebben hordes voetballers uit het noorden van Europa hun opwachting gemaakt in het Abe Lenstra Stadion. Helden als Erik Edman, Lasse Nilsson en Markus Allbäck. Maar vlak mindere goden als Stefan Selaković, Niklas Tarvajärvi en Kristian Bak Nielsen ook niet uit. Voor mij telt er echter maar een: Mika Nurmela.

Op het eerste gezicht ziet de Finse aanvaller er meer uit als bouwvakker dan voetballer. Bonkige bouw, trage motoriek, noeste kop en kale kruin. Maar schijn bedriegt. Mika ontpopt zich in Heerenveen als de man met het fluwelen rechterbeen. De magie zit ‘m in de curve die hij de leren knikker meegeeft: Hij snijdt zijn vrije trappen en voorzetten zo aan, dat vermaarde keepers als Harald Wapenaar en Ruud Hesp er geen raad mee weten. Geef geen hoekschoppen en vrije trappen rond de 16 weg, want anders komt er weer zo’n venijnige boogbal. Chaos in de zestien, en de bal eindigt ontegenzeggelijk in het netje. Vissen is wat de sluitposten rest. Met dank aan Mika.

Bij Heerenveen speelt de begaafde vleugelspits op de toppen van zijn kunnen. Elk seizoen is hij betrokken bij meer dan een dozijn doelpunten, waardoor hij de bijnaam ‘koning van de assist’ krijgt. Dit is dan ook het enige onderdeel van het voetbal wat hij echt beheerst. Koppen? Doet-ie niet aan. Blessures? Mika niet gezien. Rennen? Dat is iets voor middenvelders. Slidings maken? Laat dat maar aan anderen over. Nee, de knokige international wil de bal aan de rechtervoet, waarna hij hem panklaar voor de goal legt.

Harry Vermeegen nam hem helaas nooit mee naar zijn ouderlijk huis voor het prachtige spel ‘de cirkel moet rond’ van De Regenjas. Dit had de Friese nummer 7 met 2 vingers in de neus gedaan. Geen kapotte vlaggenmast, niet de bal bij de buren naar binnen, nee: Gewoon binnen drie keer de bal het huis in knallen. Schouderophalend zou hij zijn specialiteit tentoonstellen. De finesse van de perfecte voorzet die de Eredivisie ontbeert sinds zijn vertrek. Dennis Rommedahl en Uğur Yıldırım deden een poging, maar hadden het niet. Het is wachten tot er een nieuwe specialist opstaat. Tot die tijd rest ons niets dan met weemoed terugdenken aan de tijden van Mika Nurmela.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s