Gennaro Gattuso – Oermens uit Calabrië

Gennaro-Gattus-1

Het technoknotje van Zlatan. De met gel doordrenkte scheiding van Ronaldo. De perfect gestileerde kuif van Messi. Het hedendaagse voetbal lijkt meer en meer te worden gedomineerd door een stel opgedirkte dandy’s. Het is slechts een kwestie van tijd alvorens het eerste tenue met diepe V-hals zijn intrede doet. En in de rust muntthee en quinoakoeken. De voetbalwereld lijkt hiermee stilletjes aan afscheid te hebben genomen van zijn ware mannelijkheid. Hoe heeft het zover kunnen komen? Een vraag die Gennaro Gattuso zich ongetwijfeld ook zal stellen.

Jarenlang terroriseerde Gattuso de Europese velden met zijn afschrikwekkende verschijning. Een verschijning die angst inboezemde bij menig tegenstander. En niet zonder reden. De middenvelder had de gedaante van een primitieve holbewoner uit vervlogen tijden. De Italiaan was gezegend met een van de machtigste lichamen die het voetbal heeft gekend. Een masculiene tank die 90 minuten lang als een brok testosteron over het veld denderde. Een wildebras die uitblonk in pure fysieke overmacht. Het leverde hem een toepasselijke bijnaam op: Ivan de verschrikkelijke.

Binnen de lijnen was de Calabriër onmisbaar en vormde het cement van elke ploeg. Een voetballer die met zijn tomeloze wilskracht een ploeg op sleeptouw kon nemen. Eerst bij AC Milan. Daarna ook als speler van de nationale equipe. De houterige middenvelder was een voetballend obstakel die het ondanks (of dankzij) zijn onbeholpen motoriek elke tegenstander lastig kon maken. Duels. Je deed er verstandig aan ze te vermijden. De heroïsche veldslagen op het middenveld: zelden kwam hij als verliezer uit de strijd.

De genadeloze speelstijl van Gattuso legde de voetballer bepaalt geen windeieren. Successen, ze volgen elkaar in rap tempo op. De middenvelder weet tot tweemaal toe de Champions League te veroveren gedurende zijn dienstverband in Milaan. In 2006 moet ook de wereldtitel eraan geloven als speler van La Squadra Azzura.

Na een verdienstelijke 19 jaar durende carrière houdt de voetballer het voor gezien en hangt hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Gattuso laat met zijn afscheid een immense leegte achter. De Italiaan was een voetballer die als geen ander de oerkracht van het voetbal op geslaagde wijze tot uiting liet komen. De stoutmoedige krijger met zijn ontzag inboezemende voorkomen gaat gemist worden.

En Messi? Die wast zijn haar met Head & Shoulders.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s