Eric Addo – Baas op de bank

Eric-Addo

Weinig voetballers zijn met zo weinig speeltijd zo bepalend geweest voor het succes van hun club als Eric Addo. Geen speler wordt zo vaak kampioen met PSV als hij en zijn contractperiode gaat de boeken in als het meest succesvolle decennium uit de clubhistorie. Met Eric Addo in de dug-out is het Eindhovense keurkorps tien jaar lang ongenaakbaar.

Als coach Eric Gerets zijn naamgenoot in 1999 meeneemt van Club Brugge, wijst alles nog op een gouden toekomst óp het veld. Met de Belgische titel en de Ebbenhouten Schoen op zak lijkt een plek in het hart van de Eindhovense verdediging verzekerd. Gerets heeft echter een andere positie in gedachten voor zijn oogappel: de bank.

De geslepen oefenmeester krijgt gelijk. Met een gezonde mix van naïviteit, gebrek aan ambitie en een goed humeur grijpt Addo deze kans met beide handen aan. Die drie seizoenen met veel speeltijd in Brugge waren leuk, maar in Eindhoven ontdekt Addo al snel: dit is waar ik goed in ben. Hij wordt baas van de bank. Koning van de kleedkamer. Waar aanvoerder Mark van Bommel in het veld zijn manschappen op felle en driftige wijze aanjaagt, toont de altijd goed geluimde mandekker zijn kwaliteiten vanuit de coulissen van het Philips Stadion. Het tikje op de bil, het klopje op de schouder of een goed gemikte grap. De Ghanees is sfeer- én succesbepalend. Het stuurloze vreemdelingenlegioen van wijlen Bobby Robson wordt met de komst van de Beer uit Accra een ware kampioenenmachine.

Dat gaat zo drie seizoenen en een handvol wedstrijden lang prima, totdat Guus Hiddink in 2002 zijn intrede doet. In Korea verandert alles wat Guus Geluk aanraakt in goud, maar in Eindhoven maakt de people’s manager direct een pijnlijke misstap. In de winterstop besluit hij Addo te verhuren aan Roda JC en de gevolgen laten zich raden. PSV wordt dat jaar nog wel ternauwernood kampioen, maar een seizoen verder kunnen de Eindhovenaren het tempo van de concurrent uit Amsterdam niet meer bijbenen. Hiddink gaat door het stof en haalt de goedlachse Ghanees op stel en sprong terug uit Limburg. Een cruciale beslissing. Hoewel zelfs Addo een kampioenschap van Ajax niet meer kan voorkomen, wordt in de lente van 2004 de basis voor een van de meest succesvolle seizoenen uit de clubgeschiedenis van PSV gelegd. Met de rijzige Afrikaan als sturende kracht langs de zijlijn reiken de Brabanders een jaar later tot de halve finale van de Champions League.

De kwaliteiten van de Ghanese stopper blijven niet onopgemerkt. In de zomer van 2007 weet de Turkse recordkampioen Galatasaray Addo bijna tot een overstap naar de Istanbulse bank te verleiden, maar op het laatste moment besluit hij wijselijk op zijn vertrouwde stek te blijven in de Lichtstad. Gek genoeg beloont trainer Ronald Koeman Addo vervolgens met een basisplaats, maar gelukkig voor de Ghanees komt er halverwege dat seizoen een trein voorbij die Koeman niet kan laten schieten. Opvolger Sef Vergoossen – gepokt en gemazeld in het internationale clubvoetbal – herkent de kwaliteiten van de voorstopper annex stofzuiger wél en laat Addo de rest van het seizoen furore maken als reserve.

Juist als de goedlachse wisselspeler in zijn tiende seizoen meer dan ooit geniet van zijn verworven positie, gaat het mis. Het is in die periode – ondanks de vele kampioenschappen – een komen en gaan van keuzeheren in Eindhoven. Zo kan het dat ergens tussen het vertrek van Huub Stevens en de komst van zijn tijdelijke opvolger Dwight Lodeweges een administratieve blunder leidt tot een nieuw tijdelijk vertrek voor Addo naar Kerkrade. Waar de Ghanees vijf jaar eerder nog toegeeflijk is, is hij ditmaal onverbiddelijk. Hij straft zijn werkgever met een definitief afscheid. Het is een beslissing die in Eindhoven nog jarenlang blijft doordreunen en een diepe krater slaat. De plek van Addo op de bank blijft angstvallig leeg en – geen verrassing – zes titelloze seizoenen vol financiële misère volgen. In 2012 gooit Addo nog wat olie op het vuur door op amateurbasis op een andere Eindhovense bank van beduidend minder kwaliteit plaats te nemen. Mede daardoor duurt het nog jaren voordat de kou tussen beide partijen uit de lucht is.

Totdat Philip Cocu in 2014 ingrijpt. De oud-speler krijgt als trainer zijn manschappen niet aan het voetballen en ziet zijn kans schoon. Cocu kent de 48-voudig international nog uit zijn eigen succesvolle tweede periode bij PSV – als iemand Addo kan verleiden tot een terugkeer bij de Brabantse club is hij het wel. En inderdaad: het heeft wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk hapt de koppige krachtpatser toe. Hoewel Addo kiest voor een plek in de luwte als stagiair op de bank bij de PSV-jeugd, waait er direct er een frisse, maar vertrouwde wind over de Herdgang. Het overtuigende kampioenschap een jaar later is een logisch gevolg. Het zit weer goed tussen Addo en PSV. De baas van de bank is terug en een nieuw succesvol decennium is in de maak.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s