Stig Tøfting – Deense driftkikker

Stig-Tofting

Søren Lerby, Frank Arnesen, Jan Heintze en de gebroeders Laudrup. Denemarken bracht decennialang voorbeeldige spelers voort. Het land leek patent te hebben op louter geciviliseerde voetballers. Professionals die nimmer de voetbalwetten overschreden en zich voorbeeldig gedroegen. De komst van één man wist dit zorgvuldig opgebouwde imago echter op vakkundige wijze om zeep te helpen. Zijn naam? Stig Tøfting.

De Deen boezemde angst in bij menig tegenstander. De gedrongen voetballer had de uitstraling van een opgefokte terriër. Een speler die werd gekenmerkt door een nietsontziende speelstijl. Woorden als mededogen of genade waren de beste man volledig vreemd.

Binnen de lijnen was Tøfting een spijkerharde middenvelder. Charges, hij reeg ze aaneen. Knieën, enkels, schenen, tenen. Ze moesten het allemaal ontgelden. De Deen gaf het begrip ‘slopen’ een nieuwe dimensie. Het resulteerde in een dubieuze eretitel: ‘de grasmaaier’.

Ook buiten de lijnen kwam de Deen regelmatig in opspraak. In korte tijd groeide Tøfting uit tot het enfant terrible van Denemarken. De carrière van de licht ontvlambare voetballer wordt opgesierd door een waslijst aan geweldsdelicten. Zijn corebusiness? Het genadeloos aftuigen van horecapersoneel.

Op de avond van 23 juni 2002 wordt het zwart voor de ogen van de voetballer. Een onschuldig ogend restaurantbezoek met de nationale equipe loopt volledig uit de hand. De Deen laat zijn vuisten spreken. Eerst de uitbater, daarna de chef-kok. Tøfting wint beide partijen en mag vervolgens vier maanden brommen.

Desondanks was de pafferige middenvelder geliefd. Stig brak het ijs met zijn strijdlustige en gepassioneerde speelstijl. Een rebelse voetballer die zich door niets en niemand liet temmen. De kleine vechtersbaas wist uiteindelijk op onconventionele wijze de harten van voetbalminnend Denemarken te veroveren.

En de Deen zelf? Die maakte van zijn hobby zijn beroep. Als, hoe kan het ook anders, professioneel freefighter.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s