Abdelkrim el Hadrioui – Poeieren naar hartelust

Abdelkrim-El-hadrioui

In elk voetbalgezelschap zit er wel een. Zo’n speler die, in welke scoringspositie dan ook, zo hard mogelijk met z’n wreef schiet. Een geplaatste bal? Nee joh. Rammen. Hengsten. Poeieren. Niemand deed dit met meer overtuiging dan Abdelkrim el Hadrioui.

Het AZ van eind jaren 90 is bleu. Er spelen, voornamelijk in de verdediging, grijze muizen. Namen die je vooral niet op je voetbaltenue laat drukken: Michael Buskermolen, Peter Wijker, Barry Opdam, Olaf Lindenbergh en Miel Mans. Bij hun ontbreekt de flair, de attractiviteit en de finesse van populaire voetballers. Wat een uitkomst is het dan ook als een Marokkaanse vedette zich bij de club aansluit.

Geflankeerd door Dries Boussatta, Urvin Lee en Youssef Fertout geeft Abdelkrim het saaie AZ een meditteraans elan. Ik volg hem met speciale interesse, door de vele kanonskogels die hij afvuurt. Zijn vrije trappen jaagt hij zonder mededogen de Alkmaarderhout uit. De linksback schiet altijd alsof een teamgenoot gehaast ‘DOEN!’ naar hem roept. Het resultaat? Meestal een bal in de tribune. Als de camera daarna op hem inzoomt, spreekt zijn gezicht boekdelen: ‘volgende keer beter. Dan geef ik de bal gewoon weer zo’n lel. Was hij amateur gebleven, dan had hij de bal wekelijks uit de sloot achter het veld kunnen vissen.

Maar El Hadrioui is geen amateur. Want soms raakt hij het leer wel goed. En als dit lukt, dan staat de keeper aan de grond genageld. Ruim 30.000 supporters in de Kuip zijn er getuige van als Abdelkrim met buitenkantje links aanlegt. Jerzy Dudek hoort de bal alleen maar. Meedogenloos vliegt de bal in het kruis. Opluchting op zijn gezicht. Dankzij hem kantelt de wedstrijd; AZ neemt de 3 punten mee naar huis. En van zijn teamgenoten mag-ie naar hartelust blijven poeieren.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s