Abdelkrim el Hadrioui – Poeieren naar hartelust

Abdelkrim-El-hadrioui

In elk voetbalgezelschap zit er wel een die het doet. Komt het voort uit zelfoverschatting? Is het enthousiasme? Opportunisme? Ik weet het niet. Maar feit is, dat deze types het blijven doen. Ze leren niet van hun fouten. Een garantie op balverlies, wat iedereen aan ziet komen. Waar doel ik op? De spelers die, in welke scoringspositie dan ook, zo hard mogelijk met hun wreef schieten. Een geplaatste bal? Nee. Rammen. Hengsten. Poeieren. Niemand kon dit overtuigender dan Abdelkrim el Hadrioui.

Het AZ van eind jaren 90 is bleu. Er spelen, voornamelijk in de verdediging, grijze muizen met namen die je vooral niet op je voetbaltenue laat drukken: Michael Buskermolen, Peter Wijker, Barry Opdam, Olaf Lindenbergh en Miel Mans. Zij missen de flair, de attractiviteit en de finesse van de populaire voetballer. Wat een uitkomst is het dan ook, als een Marokkaanse vedette zich bij de Alkmaarse club aansluit.

Geflankeerd door Dries Boussatta, Urvin Lee en Youssef Fertout geeft Abdelkrim het bleue AZ een meditteraans elan. Ik volg hem met speciale interesse, vanwege de kanonskogels die hij afvuurt. Zijn vrije trappen jaagt hij zonder mededogen de Alkmaarderhout uit. Abdelkrim schiet altijd alsof een teamgenoot gehaast ‘DOEN!’ naar hem roept. Waarna het schot de tribune in vliegt. Als de camera daarna op hem inzoomt, kun je het aan zijn kop lezen: volgende keer beter. Dan geeft hij de bal gewoon weer zo’n lel. Misschien vliegt-ie er dan wel in. Was hij amateur gebleven, dan had hij de bal wekelijks uit de sloot achter het veld kunnen vissen.

Maar Abdelkrim is geen amateur. Want soms raakt hij het leer wel goed. En als dit lukt, dan staat de keeper aan de grond genageld. Ruim 30.000 supporters in de Kuip zijn er getuige van als Abdelkrim met buitenkantje links aanlegt. Jerzy Dudek hoort de bal alleen maar. Meedogenloos vliegt de bal in het kruis. Opluchting op zijn gezicht. Dankzij hem kantelt de wedstrijd en neemt AZ de drie punten mee uit Rotterdam. Hij wint aan krediet en mag naar hartelust blijven poeieren.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s