Johann Vogel – De stille kracht

Johann-Vogel

De stille krachten binnen het voetballersgilde. De mindere goden die zichzelf wegcijferen voor de groten der aarde. De werkpaarden die in dienst van het elftal fungeren. Ze hebben mij altijd gefascineerd. En daar is één man debet aan: Johann Vogel.

Genève vormt de start van de voetbalcarrière van de Zwitserse middenvelder. Vogel bivakkeert zeven jaar bij de club Grasshoppers, waarna PSV de speler onder zijn vleugels neemt. De transfer naar de Eindhovense club blijkt een gouden zet – het begin van een succesvol huwelijk tussen Johann en PSV.

De Zwitser groeit al snel uit tot een publiekslieveling. Een onmisbare schakel die zich ondergeschikt maakt aan het collectief. De voetballer wordt met name geroemd om zijn hoge arbeidsethos. Een vechtersbaas pur sang, wars van technische hoogstandjes. Zwoegen, ploeteren, leuren. Johann werkt zich zes seizoenen lang een slag in de rondte in het shirt van de Brabanders. Samen met van Bommel vormt Vogel een ijzersterke tandem en spelen ze menig tegenstander op klinische wijze aan flarden.

De Zwitser mag zich vier maal landskampioen noemen. In 2001 wordt ook de bekerwinst daaraan toegevoegd. Een persoonlijk hoogtepunt voor de bleue voetballer volgt, wanneer hij in datzelfde jaar wordt bekroond tot Voetballer van het Jaar. Een ongekende prestatie voor Johann ‘tikkie breed’ Vogel.

De successen in Brabantse dienst leggen Vogel bepaald geen windeieren. Het resulteert in een droomtransfer naar het grote AC Milan waar hij het na één seizoen voor gezien houdt. Na vruchteloze omzwervingen bij achtereenvolgens Betis en Blackburn Rovers hangt de Zwitser zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Na een periode van drie jaar afwezigheid zorgt de ex-voetballer echter voor een opmerkelijk slotakkoord. Vogel keert als speler terug op het oude nest, zijn jeugdliefde Grashoppers. Het mondt uit in een kortstondige afscheidstournee van welgeteld drie wedstrijden. De cirkel is daarmee rond. Johann zet een punt achter zijn carrière en neemt in 2013 definitief afscheid van het betaald voetbal. De laatste bevlieging van deze frêle Zwitser is een feit.

Het nietszeggende tikkie breed. De venijnige tackle op de bal. Het schot huizenhoog over. Stuk voor stuk zal ik ze koesteren. Merci vielmal und uf wiederluege, Johann!

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s