Ulrich van Gobbel – IJzersterk en pijlsnel

Ulricht-van-Gobbel-2

IJzersterk en pijlsnel. Als ik aan Ulrich van Gobbel denk, komen deze woorden altijd meteen naar boven. En dat is al ruim 20 jaar zo.

Het begon allemaal in het seizoen 94/95. Ik was zeven en had net bedacht dat het als Eindhovenaar wel handig was om supporter van PSV te worden. Net als elke knul van mijn leeftijd droomde ik ervan om ooit zelf in de PTT Telecompetitie te spelen. En bij zo’n droom hoorde natuurlijk een voetbalplaatjesboek (ik denk deze), met helden die het al wél hadden gemaakt. De verzamelwoede duurde maar één jaar – in 94/95 dus – maar dit jaar zou wel bepalend zijn voor de rest van mijn leven. Net als nu kreeg je de voetbalplaatjes gratis bij bepaalde boodschappen, maar van rijen en dranghekken voor de supermarkt was nog geen sprake. Je deed het allemaal zelf. Sterker nog, met mijn eigen zakcentje wandelde ik regelmatig boekhandel De Bron op het Trudoplein binnen om nog een extra pakje te kopen.

Het openmaken van zo’n pakje plaatjes was natuurlijk het spannendste – dat herkent elke liefhebber. Ga ik eindelijk een team volkrijgen? Zitten er dubbelen bij? En vooral: waar zijn de actieplaatjes? Naast de normale pasfoto’s met statistieken had je namelijk ook speciale plaatjes waarop een speler in actie te zien was. Mét zilveren omlijsting. Die waren natuurlijk niet voor elke speler weggelegd, dus extra speciaal. Natuurlijk had Ulrich van Gobbel ook een eigen plaatje. En daar stond het: Ulrich van Gobbel – IJzersterk en pijlsnel. Een betere omschrijving van een voetballer had ik nooit gezien en zou ik ook nooit meer zien. Twintig jaar later is het nog steeds het eerste dat in me opkomt als ik Ulrich van Gobbel weer eens ergens voorbij zie komen.

Dat zegt natuurlijk wat over mijn geheugen. Maar het zegt vooral alles over de copywriter die deze zinsnede zo vakkundig in mijn hoofd heeft weten te planten. Louter hulde voor deze vakman. IJzersterk en pijlsnel – het klopt gewoon aan alle kanten. Als Ulrich geen profvoetballer maar een superheld was geweest, dan was-ie nog steeds ijzersterk en pijlsnel. Sterker: als Ulrich van Gobbel een schoonmaakmiddel was, zouden alle huisvrouwen van Nederland de vloer met ijzersterke enzymen pijlsnel schoonmaken. Een slogan die staat als een huis.

Ondertussen bleef Ulrich zijn hele carrière bewijzen leveren hoe waar die wijze woorden wel niet waren. In Turkije, in de Premier League, maar natuurlijk vooral bij Feyenoord. Het Feyenoord, waar hij niet alleen vier KNVB-bekers won en in zijn laatste seizoen vanaf de tribune nog een UEFA Cupje meepakte, maar waarmee hij ook twee keer de allerbeste van Nederland was. Twee keer landskampioen. Twee keer met de schaal op Coolsingel. Waarmee Ulrich waarschijnlijk de enige Feyenoorder in de afgelopen veertig jaar is die dát kan zeggen. Nog een reden om hem nooit vergeten.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s