Regillio Vrede – Oorlog in de zestien

Regilio-Vrede

Juli, 2009. Opeens staat hij daar. Een imposante verschijning aan de bar. Mooie dame aan zijn zijde en een flesje Corona in zijn hand. Een gast als vele anderen. Of toch niet? Volgens mij ken ik hem ergens van. Nog een keer kijken. Ja, het is hem. Regillio Vrede staat hier bij mij in het café in Nijmegen.

Regillio wordt in 1973 geboren in Paramaribo en begint zijn voetbalcarrière bij RKC Waalwijk. Daar steekt de verdediger er met kop en schouders bovenuit: direct na zijn debuutseizoen verdient hij al een transfer naar Roda JC, waar hij liefst 6 jaar de defensie leidt en samen met Eric van de Luer met recht ‘Mister Roda’ wordt genoemd.

Zijn sterke punten? Regillio kan ‘stappen’ als geen ander. Tot ergernis toe trappen spitsen in zijn buitenspelval. En omzeilen ze deze, dan komen ze hem gegarandeerd nog een keer tegen. Pittige duels vecht hij uit, waarbij hij de intimidatie niet schuwt. Het is oorlog in de zestien, en Regillio lust je rauw. Hij is de rots in de Limburgse branding en de baas op het veld.

Scheidsrechters zien dat anders. Zij zien zichzelf ook als baas. En dat komt Regillio vaak duur te staan, met name bij Europese wedstrijden. In het tweeluik met AC Milan zijn de Italianen gewiekst. Ze scoren alleen met een buitenspelgoal en smeren Regillio 3 keer een gele kaart aan. Vooral tijdens de return is het pijnlijk: geel, protesteren, geel. Wegwezen. Regillio’s Zuid-Amerikaanse temperament wordt door de Duitse scheidsrechter Wolfgang Stark verkeerd begrepen en Roda wordt uitgeschakeld.

Na bij Roda tweemaal de beker te hebben gewonnen, een Grieks avontuur en een akkefietje bij FC Groningen, eindigt de voetbalcarrière van Regillio bij TOP Oss. Hij wordt jeugdtrainer. En hij heeft tijd om te gaan stappen in Nijmegen.

Zo woest als Regillio op het veld is, zo hartelijk is hij bij mij in het café. Hij straalt. Hij geniet. Waar hij vroeger tegenstanders intimideerde, blijkt hij nu een ware allemansvriend. En als we ‘Tuintje in mijn hart’ van Damaru draaien, komen de Surinaamse roots naar boven. Regillio swingt. Vanavond is hij de baas van de kroeg.

Tekst: Dirk van den Heuvel

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s