Frank Verlaat – Koning van de scrimmage

Frank-Verlaat-1Er zijn wel meer in het oog springende voetballers met prachtige lange manen: hangende rechtsbuiten en veredelde spits Maxí ‘haarbandje’ Lopez. Of topmodel én dirigent op het Italiaanse middenveld Andrea ‘mannen willen hem zijn, vrouwen willen hem hebben’ Pirlo. Maar niemand droeg zijn lange blonde haardos zo onverschillig als de linksbenige libero Frank “koning van de scrimmage” Verlaat.

Jarenlang generaal en noeste werker in menig Europese (sub-)topverdediging. Nooit te beroerd om bij corners mee naar voren te komen en voor net dat beetje extra dreiging te zorgen. Want niets minder gebeurde er wanneer Verlaat op zijn dooie gemak het veld overstak. Verdedigers begonnen te bibberen bij die aanblik en keepers riepen op tot dubbele mandekking. Vaak tevergeefs, want daar torende Verlaat al hoog boven de andere spelers uit om de bal snoeihard in de bovenhoek te koppen of om een schot, na een afvallende bal, van richting te veranderen en de keeper van de tegenstander zo op het verkeerde been te zetten.

Doodzonde dat de Nederlandse voetballiefhebber Verlaat vooral herinnert van de weinig succesvolle terugkeer naar ‘zijn’ Ajax in het seizoen ’99-’00. De terugkeer die eigenlijk de kroon op zijn carrière had moeten worden. Ondanks de aanwezigheid van meerdere grote namen in de selectie (Nikos Machlas, Richard Witschge, Dani, Tijjani Babangida en Ferdi Vierklau) wil het maar niet gaan lopen met het eerste van Ajax, onder leiding van niemand minder dan Jan Wouters. Ajax wordt dat jaar vijfde in de KPN telecompetitie op 23 punten van PSV, verliest in de derde voorronde van de UEFA-cup van Real Mallorca, in de achtste finales van de Amstel cup van Roda JC en van Feyenoord om de Johan Cruijffschaal. Frank verlaat Ajax via de achterdeur en wordt dankbaar opgepikt door Werder Bremen.

Niet dat Verlaat destijds veel aan de teloorgang van Ajax kon doen. Wouterse zette hem eerst aan de verkeerde kant in de verdediging en eiste vervolgens het onmogelijke: verdedigen als Frank de Boer. Rob Pietersen verwoordde het op volgende wijze treffend in de Trouw van 15 augustus 2000: “In Nederland werd hij gehekeld. Te traag, te grote draaicirkel. Maar in Duitsland zijn BMW’s en Mercedessen ook niet zo wendbaar en toch zijn ze razend populair.”

Ach, misschien was Verlaat wel zo aan de Europese velden gewend dat hij het vreemdelingenlegioen dat destijds voor Ajax door moest gaan, alleen in het Duits en Frans kon aansturen. De Scandinaviërs, Afrikanen en Zuid-Europeanen zouden vaak pas veel later in hun carrière het Esperanto van het voetbal écht leren begrijpen. Maar tegen die tijd dirigeerde Verlaat alweer, ouderwets en met de borst vooruit, de verdedigingen van menig Duitse en Oostenrijkse topclub van overwinning naar overwinning. Zij zagen gelukkig weer de echte Frank Verlaat aan het werk: de ‘ausputzer’, de generaal, de libero. Vrij van zorgen, met de kop omhoog en de haren in de wind.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s